Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Διακοπές και συντήρηση αυτοκινήτου

 
Οι διακοπές είναι το πρώτο πράγμα που μας φέρνει στο μυαλό το καλοκαίρι και το αυτοκίνητο, έχει κι εδώ τον πρώτο λόγο. Όλοι μας, λίγο-πολύ, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε σε κάποιο όμορφο, ήσυχο (ή μη, ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός) και δροσερό μέρος για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να επαναφορτίσουμε τις «μπαταρίες» μας για τον επερχόμενο χειμώνα. 
Η αυξημένη κίνηση αυτή την περίοδο μεγιστοποιεί την πιθανότητα ενός ατυχήματος, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που από κακό προγραμματισμό και ανάλογη προετοιμασία, οι διακοπές μας με το αυτοκίνητό μας, μάς βγαίνουν «ξινές».Ας δούμε λοιπόν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου σας πριν ξεκινήσετε.Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πριν την καλοκαιρινή σας εξόρμηση είναι μια επίσκεψη στο συνεργείο για ένα γενικό service. Αν όμως ο χρόνος δεν σας επιτρέπει αυτή την ενέργεια, μπορείτε μόνοι σας να ελέγξετε τα βασικότερα σημεία του αυτοκινήτου σας.
Φρένα
Βεβαιωθείτε ότι η στάθμη των υγρών των φρένων είναι η ενδεδειγμένη και, αν όχι,μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας στο πλησιέστερο συνεργείο. Ελέγξτε τα σωληνάκια για πιθανές διαρροές. Κατά την κίνηση πατήστε φρένο και αν παράγει θόρυβο σημαίνει ότι χρειάζεστε καινούργια τακάκια.
Ελαστικά
Ιδίως οι μεγάλες θερμοκρασίες καταπονούν πολύ τα λάστιχα. Βεβαιωθείτε ότι το βάθος του πέλματός τους είναι αρκετό (2 χιλιοστά) και ελέγξτε αν χάνουν αέρα από τη βαλβίδα. Αν ναι, αλλάξτε τη καθώς το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχει. Η πίεση που πρέπει να έχουν είναι ανάλογη του φορτιού που θα μεταφέρετε. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη ρεζέρβα και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα για αλλαγή ελαστικού. 
Ηλεκτρικά
Είναι απαραίτητος ο έλεγχος όλων των τμημάτων που λειτουργούν με ρεύμα και κυρίως των φωτιστικών σωμάτων. Αν η μπαταρία είναι ανοικτού τύπου, κοιτάξτε τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώστε. Έχετε μαζί σας μερικές ασφάλειες για να μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια αν καεί και εφοδιαστείτε με έξτρα λάμπες κατάλληλες για τον τύπο του οχήματός σας σε περίπτωση που κάποια καεί.
Λίπανση
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές από το κάρτερ (κάτω τμήμα του κινητήρα) ή από την κεφαλή (άνω τμήμα). Με τη βοήθεια του δείκτη ελέγξτε τη στάθμη του λιπαντικού στον κινητήρα και αν χρειάζεται προσθέστε λιπαντικό του τύπου που ενδείκνυται. Είναι καλό να έχετε πάντα μαζί λάδι ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε μια πιθανή διαρροή έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
Ψύξη
Tο καλοκαίρι οι κινητήρες υπερθερμαίνονται πιο εύκολα. Κοιτάξτε εάν το βεντιλατέρ λειτουργεί και ελέγξτε το ψυγείο και τις σωληνώσεις του για πιθανές διαρροές. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και κοιτάξτε στο ψυγείο αν έχει την απαραίτητη ποσότητα. Επίσης είναι καλό να μεταφέρετε ένα δοχείο με υγρό για συστήματα ψύξης.
Καθαρισμός παρμπρίζ και καθρεπτών
Η ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να είναι ανεμπόδιστη.
Ζώνες
Ελέγξτε την κατάσταση των ζωνών και βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν μικροί επιβάτες και χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα ελέγξτε και τη δική του κατάσταση.
Απομάκρυνση αντικειμένων από τους αερόσακους
Πρέπει να είναι ελεύθερος ο χώρος μπροστά τους,ώστε να αναπτυχθούν όπως προβλέπεται αν παραστεί ανάγκη.
Φόρτωση αποσκευών
Πολύ σημαντικοί είναι οι κανόνες ασφαλούς φόρτωσης του αυτοκινήτου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους σημαντικότερους εξ αυτών.Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών και πρέπει να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα για να μην κινδυνεύουν να περάσουν στην καμπίνα επιβατών σε μια σύγκρουση.Και να γιατί. Πχ., ένα μεγάλο κιβώτιο με μεταλλικό νερό ζυγίζει 17 κιλά. Σε μία σύγκρουση, αυτά τα 17 κιλά μετατρέπονται σε πάνω από μισό τόνο βάρους που πέφτει βίαια στο πίσω κάθισμα. Για να ελαχιστοποιείται η δύναμη διείσδυσης ενός τέτοιου φορτίου, τα βαριά αντικείμενα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα πίσω καθίσματα και να συγκρατούνται, ώστε να μην ολισθαίνουν προς τα πίσω, με άλλες αποσκευές ή ιμάντες/δίχτυα πρόσδεσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα μετακινηθούν ανεξέλεγκτα προς τα εμπρός σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος, ελιγμού ή ατυχήματος.Εκτός από τις βαριές βαλίτσες, οι αποσκευές διακοπών συχνά περιλαμβάνουν ελαφρύτερα αντικείμενα, όπως σπορ τσάντες, ψάθες παραλίας, φουσκωτά στρώματα και φουσκωτές βάρκες. Αυτά πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να γεμίζουν τον άδειο χώρο γύρω από τα βαρύτερα αντικείμενα και όσο το δυνατόν πιο σταθερά και πυκνά. Πρέπει να αποφεύγουμε να φορτώνουμε αντικείμενα πάνω από τη γραμμή των πίσω καθισμάτων. Όλα τα φορτία που υπερβαίνουν τη γραμμή αυτή, κινδυνεύουν να εκσφενδονιστούν και να τραυματίσουν τους επιβάτες σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης.
Μην ξεχνάτε
Έχετε μαζί σας όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου και το δίπλωμα οδήγησης και βεβαιωθείτε για την ημερομηνία λήξης της ασφάλειας. Καλό είναι να υπάρχει ένα μπιτόνι για να μεταφέρετε καύσιμα σε περίπτωση που μείνετε. Ένα κιτ με βασικά εργαλεία πάντα αποδεικνύεται χρήσιμο. Εννοείται ότι στο αυτοκίνητο υπάρχουν πάντα φαρμακείο, τρίγωνο και πυροσβεστήρας, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και φακός. Σε περίπτωση που θα κινηθείτε σε άγνωστες διαδρομές είναι απαραίτητο να διαθέτετε έναν πρόσφατα ενημερωμένο χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου