Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας




Το χωριό της Κανδήλας είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά χωριό του Δήμου Αλυζίας με 1300 περίπου κατοίκους και στεγάζει τη δημοτική αρχή του τόπου, βρίσκεται σε ύψος 80 μ από το επίπεδο της θάλασσας και ουσιαστικά αποτελείται από δύο χωριά, την Πάνω και την Κάτω  Κανδήλα.
Το χωριό είναι χτισμένο στα ερείπια παλαιοτέρων οικισμών, μεταξύ των οποίων και του οικισμού που ίδρυσαν οι πρώτοι απόγονοι των Αλυζαίων. Φέρεται να έλαβε το όνομα Κανδήλα από το Κανδήλι = λυχνία, ίσως επειδή τα φώτα του χωριού από απόσταση έμοιαζαν με κρεμάμενες λυχνίες - κανδήλια.
Επί Τουρκοκρατίας το χωριό αποτέλεσε έδρα του τούρκικου αποσπάσματος, το οποίο είχε υπό την επίβλεψή του τα γύρω χωριά του Δήμου.
Η οικονομία των κατοίκων  και η ζωή τους χαρακτηρίζονταν και χαρακτηρίζεται ακόμη από τις αγροκτηνοτροφικές  δραστηριότητες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι εκκλησίες της περιοχής:
Η Αγία Παρασκευή: O Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ από την Κανδήλα στη θέση Αγία Παρασκευή. Χρονολογείται τον 11ο αι. μΧ  και διατηρούσε λαξευμένες τοιχογραφίες. Ο ναός έχει χτιστεί στο βάθος σπηλαίου. Σήμερα, στο ίδιο σημείο έχει χτιστεί πέτρινος σταυροειδής ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο και κατά τον εορτασμό της στις 26 Ιουλίου, συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από άλλες περιοχές.
Παναγία η Παλαιοχωρίτισσα: Ο Ναός της Παλαιοχωρίτισσας βρίσκεται στο Παλαιοχώρι Κανδήλας  και αποτέλεσε μέχρι και το 1800 τον εφημεριακό  ναό του χωριού. Φέρει τέμπλο τοιχογραφημένο με εικόνες.
Αξιόλογο δείγμα της χριστιανικής παράδοσης στην περιοχή αποτελεί και το Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων με τα σωζόμενα κελιά.  
πηγή


Κανδήλα (*)

Στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας, βρισκόταν στα αρχαία χρόνια η Αλυζία. Η έκτασή της έφτανε μέχρι το διπλανό χωριό, τον Μύτικα, απέναντι από το νησί Κάλαμος. Γι'αυτό ο δήμος Αλυζίας ονομάστηκε έτσι. (Σχετικό με της Ιστορία της Αλυζίας εκδοθεί βιβλίο από τον Λυκειάρχη του χωριού Β. Λιάγκο "Ένας μικρός τόπος, μια μεγάλη ιστορία") Σήμερα είναι ένα μικρό χωριό, αλλά και πρωτεύουσα του δήμου Αλυζίας, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να φάει φθηνά και ποιοτικά. Οι Ταβέρνες είναι: "Ο Μπατσατσόλιας", "Ο Καλοφαγάς" "Ο Τζαβέλας" "Ο Μουσαφίρης ..με το αζημείώτο..". Η θάλασσα είναι τρία χιλιόμετρα απόσταση με βότσαλο, αλλά και αρκετά καθαρή (όχι για πολύ ακόμα, λόγω των ιχθυοτροφείων που ναι μεν παρέχουν δουλειά στους κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα λιμαίνουν και τις παρθένες ακτές). Από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα θα μείνετε έκπληκτοι από την πανέμορφη θέα. Το δροσερό αεράκι της θάλασσας χαϊδέυει το πρόσωπο του κάθε πιστού, καθώς αυτός παρακολουθεί τον κάμπο με τις ελιές, το γήπεδο της τοπικής ομάδας, ένα τεράστιο χωράφι με καρυδιές. Ενώ στα δεξιά ο Μύτικας είναι σαν να χώνει την μύτη του στη θάλασσα. Ο Κάλαμος, το καταπράσινο και αγνό από την εκμετάλλευση νησί, απέναντι από τον Μύτικα με το μοναδικό είδος ελάτου που ευδοκειμεί στην Ευρώπη. Η Κανδήλα είναι τόπος προορισμού για ήσυχες διακοπές, με απλούς και καλόκαρδους ανθρώπους. Προτεινόμενη εποχή για να την επισκευθείτε είναι το Πάσχα. Καθαρό αρνάκι ή κατσικάκι, καθαρός ουρανός, ήλιος που κάνει την καρδιά να αναθαρρεύει.

1 σχόλιο: