Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Πρόταση Αγώνων F1 Στην Ελλάδα-Κατασκεύη πίστας Formula1 στη Δραπετσώνα


Εδώ και 18 μήνες περίπου, έχει ξεκινήσει μία έρευνα για την εύρεση χώρου, προκειμένου να κατασκευαστεί μια πίστα Formula1 στην περιοχή της Αττικής, από τον Αρχιτέκτονα Αθανάσιο Π. Παπαθεοδώρου.
Το κύριο ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί μια πίστα που να μπορεί να προσαρμοσθεί μία διαδρομή αγώνων μέσα στον ιστό της πόλης, και επίσης να μπορεί να υπάρξει και μια ελεύθερη έκταση, που να μπορεί να είναι ικανή να φιλοξενεί τα pit stop – εκκίνηση και τις κεντρικές κερκίδες (main grandstand). Επίσης ένα σημαντικό ζήτημα είναι η μελέτη αυτή να μην μπει στο ντουλάπι αναξιοποίητη, όπως πολλές άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν λόγω διαφωνιών, ανεπάρκειας και μιζέριας.
Παρά το ενδιαφέρον και τις κατά καιρούς προτάσεις σε Χαλανδρίτσα (Πάτρα), Ορχομενό (Βοιωτία), Ελληνικό (Αττική) και Θεσσαλονίκη, καθώς και η ύπαρξη άλλων πιστών σε Σέρρες και Μέγαρα, καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι ικανή να αποτελέσει βιώσιμη και πραγματοποιήσιμη πρόταση για διοργάνωση Αγώνων Formula1, άλλες λόγω τοποθεσίας και έλλειψης των απαραίτητων υποδομών (Χαλανδρίτσα, Ορχομενός, Σέρρες) και άλλες λόγω έλλειψης σοβαρής και ολοκληρωμένης μελέτης (Ελληνικό, Μέγαρα). Γενικά καμία μέχρι σήμερα πρόταση δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα στην φάση της κατασκευής.
Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη μελέτη πίστας Formula1, ονομαζόμενη DIELPISFormula1, που προτείνεται, είναι η ισχυρότερη και ιδανικότερη από πλευράς χωροθέτησης, αξιοποίησης του χώρου και τεχνικής λύσης που δίνεται. Είναι χωροθετημένη μεταξύ του επιβατικού λιμένα του Πειραιά (με 10 εκατομμύρια επιβάτες το 2010), ο οποίος διαθέτει και σημαντική υποδομή κρουαζιέρας, καθώς και του εμπορικού λιμένα, που φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος της Μεσογείου. Η πίστα του DIELPISFormula1 είναι σχεδιασμένη και τοποθετημένη στην πιο πολυσύχναστη και κομβική τοποθεσία της Ελλάδας.
Η περιοχή που επελέχθη στη Δραπετσώνα, αποτελεί ένα κρυφό φιλέτο γης που μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και 12 χρόνια, με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες από τους ιδιοκτήτες για αξιοποίησή του. Κυριότερος λόγος γι’ αυτές τις επανειλημμένες αποτυχημένες απόπειρες, ήταν η έλλειψη φαντασίας και τόλμης, η μιζέρια, οι ρεαλιστικές λύσεις αλλά και η κοντόφθαλμη λογική των προτάσεων που απλώς θα προσέφεραν προσωρινό κέρδος σε τοπικό επίπεδο και όχι στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας.
 Δείτε φωτογραφίες της περιοχής της πίστας εδώ

Ένα άλλο πλεονέκτημα της περιοχής που την καθιστά κατάλληλη για αυτού του είδους τη διοργάνωση, είναι ότι διακρίνεται για τον βιομηχανικό της χαρακτήρα με τα παρακείμενα διατηρητέα κελύφη της Βιομηχανίας Λιπασμάτων και της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, καθώς και με τις δεξαμενές πετρελαίου της ΒΡ, τονίζοντας έτσι τον χαρακτήρα της Formula1, η οποία αποτελεί την αιχμή της βιομηχανικής-τεχνολογικής καινοτομίας.
Το DIELPISFormula1 όμως, δεν είναι απλώς άλλη μια πρόταση για πίστα Formula1. Ελλείψει μεγάλου εκθεσιακού/συνεδριακού χώρου στην περιοχή, δρώμενα όπως εκθέσεις μηχανοκίνητου εξοπλισμού, οχημάτων, σκαφών, καθώς και εκδηλώσεις του ναυτιλιακού κόσμου με συμβολικό χαρακτήρα, θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις κτηριακές εγκαταστάσεις της πίστας.
Ασφαλώς, στη σημερινή εποχή, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο παράγοντας της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και προτείνεται η δημιουργία πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην έκταση των Λιπασμάτων. Το πάρκο αυτό θα συμβάλει στην ενεργειακή μερική αυτονομία του χώρου, καθώς η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού υψηλού και χαμηλού πρασίνου -το οποίο στο σύνολό του θα ξεπερνά τα 210000 τ.μ. (210 στρέμματα)- θα δώσει καινούργια πνοή στο εγκαταλελειμμένο και ''βρόμικο'' χώρο όπως είναι αυτή τη στιγμή.
Μια πιθανή ανάληψη διοργάνωσης αγώνων Formula1 στην χώρα μας, θα έφερνε όλα τα γνωστά αλλά και πολλά άγνωστα θετικά αποτελέσματα.
Η μελέτη που τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί, έως σήμερα έχει γίνει αποδεκτή και έχει υιοθετηθεί από παράγοντες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Απαιτείται η μεγάλη συμμετοχή στο Blog μας, στο Twitter και στο Facebook μας, όλων όσων έχουν πάθος και αγάπη με το άθλημα, το θέαμα και την ανάπτυξη, και κυρίως, όσων έχουν αποβάλει μικροκομματικά συμφέροντα, μίζερες σκέψεις και κοντόφθαλμες αντιλήψεις.
Ας στηριχθεί η ελπίδα για τη διοργάνωση αγώνων Formula1 και στην χώρα μας. Το ενδιαφέρον από τους παράγοντες του εξωτερικού είναι έκδηλο εδώ και χρόνια και γίνονται συνεχείς προσπάθειες στο να πραγματοποιηθούν αγώνες στη Μεσόγειο και η ιδανικότερη περιοχή για να φιλοξενήσει αυτή τη Διεθνούς Φήμης και Αίγλης Γιορτή δεν είναι άλλη από την Ελλάδα και τη περιοχή της Δραπετσώνας. Αυτό που χρειάζεται είναι η ομόφωνη συμπαράσταση όλων των πολιτών και των φορέων, ώστε να έχουμε σοβαρές ελπίδες ανάληψης αγώνων Formula1 στην Ελλάδα.
http://dielpisformula1.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου