Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή,το πανέμορφο ξωκλήσι της Κανδήλας Ξηρομέρου


25 Ιουλίου σήμερα και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα Ξηρομέρου έχει την τιμητική του αφού αύριο (26/7) είναι η γιορτή της.Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πλήθος κόσμου όχι μόνο από τη γύρω περιοχή αλλά από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.Η τοποθεσία και το ξωκλήσι είναι από τα αξιοθέατα του Ξηρομέρου κι αξίζει να πάτε.

Το εκκλησάκι βρίσκεται βόρεια της κάτω Κανδήλας στην κορυφή μιας χαράδρας,περίπου 10 χλμ από το χωριό,όπου η πρόσβαση από ασφάλτινο δρόμο είναι εύκολη .Το έτος κατασκευής  του δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς,χρονολογείται όμως μεταξύ του 7ου και του 11ου αιώνα μ.χ.
Είναι κτισμένο στην εσωχή  ενός  τεράστιου βράχου (σχεδόν σπηλιά), η δε κόγχη του Ιερού Βήματος είναι λαξευμένη σ' αυτόν.Παλαιότερα υπήρχαν λαξευμένες  τοιχογραφίες που τώρα πια έχουν καταστραφεί.Σήμερα στο ίδιο σημείο έχει χτιστεί πέτρινος σταυροειδής ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή!

Με το πέρασμα των χρόνων οι ανακατασκευές και οι προσθήκες έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά  του αρχικού οικοδομήματος και είναι αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα για την ιστορία του από τις δομικές κατασκευές.

Δίπλα στο καθολικό, σε σχισμή του βράχου που βρίσκεται πάνω από το ξωκλήσι, υπάρχει πηγή νερού που τροφοδοτεί λαξευτή σε αυτόν στέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες ύδρευσης του μοναστηριού.

Βορειοανατολικά του ναού και σε άνοιγμα υψηλού βράχου που απέχει περίπου 100 μέτρα υπάρχει ασκηταριό, σκήτη μονάσαντος σ' αυτή σε ακαθόριστο χρόνο ασκητού ή ασκήτριας.

Στη σκήτη αυτή υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη δε εξωτερική πλευρά της εισόδου μικρή επιγραφή δυσανάγνωστη. Υπάρχουν επίσης χαραγμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου ονόματα και χρονολογίες που δυστυχώς και αυτά είναι δυσανάγνωστα.

Το ξωκλήσι θεωρείται θαυματουργό από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι το επισκέπτονται κατά το διήμερο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής αλλά και  τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου για προσκύνημα,δεήσεις και βαφτίσεις.Συνηθίζεται τα παιδιά που βαφτίζονται εδώ να παίρνουν το όνομα Παρασκευή ή Παρασκευάς.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον αδερφό μου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου