Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τα παιδιά κινδυνεύουν 7 φορές περισσότερο από ένα ενήλικα!

Δύο στα 5 τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας έχουν θύματα παιδιά. Υποχρέωσή μας είναι να τα προστατεύουμε και μέσα στο αυτοκίνητο. Οι νέες προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οδηγός είναι ο υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά παιδιών μέχρι 14 ετών. Ακόμη και για τις φαινομενικά «αθώες» μετακινήσεις θα πρέπει παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να μεταφέρονται στο ειδικό κάθισμα, ενώ τα παιδιά άνω των 13 ετών, με ύψος άνω του 1,35 μ. να φορούν ζώνη ασφαλείας.
Το παιδικό κάθισμα προστατεύει τα παιδιά από θάνατο ή τραυματισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 83% σε περίπτωση σύγκρουσης. Ακόμη και με ταχύτητα 15 χλμ/ώρα, η πιθανότητα τραυματισμού ενός παιδιού που δεν μεταφέρεται στο ειδικό κάθισμα ή δεν φορά ζώνη, είναι 7 φορές μεγαλύτερη από ότι σε ένα ενήλικα.
Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά στο ειδικό παιδικό κάθισμα, να κάθονται μέσα στο αυτοκίνητο στραμμένα προς τα πίσω μέχρι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλικία, και τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών. Ο αυχένας του παιδιού δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ενός ενήλικα και είναι ακόμα στην ανάπτυξη, ενώ το κεφάλι του είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το σώμα του από ότι ενός ενήλικα.
Όταν το παιδί κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο στραμμένο προς τα πίσω, οι δυνάμεις σε ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση, που είναι ο συχνότερος και συνήθως ο πιο επικίνδυνος τύπος ατυχήματος, κατανέμονται στην πλάτη και το κεφάλι, περιορίζοντας έτσι την καταπόνηση του αυχένα. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σημαντικό να εξακολουθούν να κάθονται σε βοηθητικό κάθισμα. Το βοηθητικό κάθισμα προστατεύει τους ασχημάτιστους, ακόμα, γοφούς του παιδιού και την ευαίσθητη λεκάνη του, επιτρέποντας στη ζώνη ασφαλείας να συγκρατεί το παιδί περνώντας σωστά πάνω από τους μηρούς του.

http://www.autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου