Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Παθητική ασφάλεια

Τι είναι η παθητική ασφάλεια
O όρος παθητική ασφάλεια περιγράφει όλα τα συστήµατα του αυτοκινήτου, που προστατεύουν τους επιβαίνοντες σε περίπτωση ατυχήµατος.

Τι περιλαμβάνει
Η παθητική ασφάλεια περιλαµβάνει κυρίως τη σχεδίαση του αυτοκινήτου, µε ζώνες παραµόρφωσης και διάφορες ενισχύσεις στη δοµή του αµαξώµατος, καθώς και τις ζώνες ασφαλείας, τους αερόσακους, την εργονοµία του εσωτερικού και τα υλικά του.

Πώς λειτουργεί
Ολόκληρο το αµάξωµα λειτουργεί σαν µαξιλάρι κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, µειώνοντας τις δυνάµεις που δέχονται οι επιβάτες. Προκειµένου όµως να γίνει αυτό, πρέπει οι επιβάτες να παραµείνουν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και, τουλάχιστον, µέχρι τη στιγµή που θα ανοίξουν οι αερόσακοι. Αυτό το εξασφαλίζει η πρόσδεσή τους µε τις ζώνες ασφαλείας. Έτσι, η κίνησή τους είναι ελεγχόµενη και οι αερόσακοι θα τους προστατεύσουν.

Πώς χρησιµοποιείται
Η λειτουργία των συστηµάτων παθητικής ασφάλειας είναι αυτόµατη. Αυτό που πρέπει να κάνουν ο οδηγός και οι επιβάτες είναι να έχουν προετοιµαστεί, ώστε να µην ακυρώσουν τη λειτουργία αυτών των συστηµάτων. Να φορούν δηλαδή τη ζώνη ασφαλείας και να έχουν το κάθισµά τους σε θέση αρκετά όρθια.Επιπλέον, να µην έχουν µέσα στο αυτοκίνητο αντικείµενα που κατά την πρόσκρουση θα κινηθούν ανεξέλεγκτα και πιθανώς θα τους τραυµατίσουν.

.Η παθητική ασφάλεια που παρέχει ένα όχηµα έχει να κάνει µε τη σχεδίαση και κατασκευή του και µε συστήµατα όπως οι αερόσακοι και οι ζώνες ασφαλείας.
.Ολόκληρο το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν µαξιλάρι γύρω από τους επιβάτες, ώστε να αποσβεσθούν οι δυνάµεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια µιας σύγκρουσης.
.Η ζώνη ασφαλείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να προστατευτούµε και η παράλειψη της χρήσης της ακυρώνει εντελώς το επίπεδο παθητικής ασφάλειας που προσφέρει το αυτοκίνητο.

Πρακτικές συμβουλές  Ακόµη και το ασφαλέστερο αυτοκίνητο αδυνατεί, σε περίπτωση ατυχήµατος, να προστατεύσει επιβάτη που δε φοράει ζώνη ασφαλείας.

Οι αερόσακοι προστατεύουν ΜΟΝΟ σε συνδυασµό µε τις ζώνες ασφαλείας. Αν δεν τις φοράµε, σε µία σύγκρουση, ο αερόσακος θα ανοίξει καταπάνω µας µε τεράστια ταχύτητα και υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να είναι αυτός που θα µας τραυµατίσει ή ακόµη και θα µας σκοτώσει.

Οι έφηβοι και τα άτοµα µετρίου αναστήµατος καλό είναι να κάθονται στα πίσω καθίσµατα. Αν είναι απαραίτητο να καθίσουν εµπρός, τότε καλό είναι το κάθισµα να σύρεται όσο γίνεται πιο πίσω.
www.ioas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου