Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης για το δίπλωμα ετοιμάζει το Υπουργείο


Ανώνυμα τεστ για νέους οδηγούς
Αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης για το δίπλωμα με στόχο να χτυπηθεί το φακελάκι
Νέες αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάζει για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. 
Oι αλλαγές αυτές στόχο έχουν να γίνει το σύστημα εξετάσεων πιο αξιόπιστο και να περιοριστεί το λάδωμα στον χώρο έκδοσης των διπλωμάτων, που έχει γίνει καθεστώς με ετήσιο τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και η Διεθνής Διαφάνεια είχε αναφέρει σε σχετική έκθεσή της το 2008 ότι το λάδωμα για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στην Ελλάδα ξεπερνά τα 300 ευρώ! 

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο θα αφορούν τόσο τη θεωρητική όσο και την πρακτική εξέταση του υποψηφίου, ο οποίος πλέον δεν θα εξετάζεται με το ονοματεπώνυμό του, αλλά με έναν «ηλεκτρονικό κωδικό» που θα είναι μοναδικός. Με τη χρήση του κωδικού αυτού ο υποψήφιος θα μαθαίνει τον τόπο και τον χρόνο εξέτασής του στις πρακτικές εξετάσεις (οδήγηση στον δρόμο) την τελευταία στιγμή, ενώ και οι εξεταστές του θα προκύπτουν με τυχαία επιλογή. Ο στόχος είναι να αποφεύγονται οι προσυνεννοήσεις. 

Αλλαγές θα γίνουν και στο θεωρητικό κομμάτι των εξετάσεων, που σήμερα είναι περισσότερο αδιάβλητο σε σχέση με τις πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων. Το υπουργείο ετοιμάζει νέα εγχειρίδια και παράλληλα σχεδιάζεται οι εξετάσεις να γίνονται σε περισσότερες γλώσσες, ώστε να καλύπτονται και οι μετανάστες. 


Δελτία ΚΤΕΟ με... προδιαγραφές διαβατηρίων

ΝΕΑ ΔΕΛΤΙΑ Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν και για τα διαβατήρια θα εκδίδονται από το ερχόμενο φθινόπωρο ύστερα από απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να θέσει τέλος στη διακίνηση πλαστών Δελτίων που κυκλοφορούν χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Το υπουργείο ήδη ζήτησε προτάσεις από την Υπηρεσία Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις προδιαγραφές του νέου εντύπου, τις οποίες γνωστοποίησε για σχολιασμό και σε φορείς που εκπροσωπούν ΚΤΕΟ. 

Στο προωθούμενο σχέδιο απόφασης προβλέπεται η εκτύπωση των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου να γίνεται με ειδική μελάνη ορατή στο υπεριώδες φως και αόρατη με γυμνό μάτι. Οι ορατές εκτυπώσεις, όπως ιριδίζουσα λωρίδα, διεισδυτική μελάνη κ.λπ., θα γίνονται με μικροεκτύπωση, ενώ τα χαρτιά θα έχουν ειδικές προδιαγραφές και λευκό χρώμα, ελεύθερο οπτικών λευκαντικών ώστε να αντανακλά το υπεριώδες φως.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου