Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Καθρέφτες και ορατότητα


Οι καθρέφτες αποτελούν σπουδαίους «συμβούλους» για έναν οδηγό, αφού εξασφαλίζουν τη γνώση του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί πίσω από το αυτοκίνητό του.

Εσωτερικός καθρέφτης
Ο εσωτερικός καθρέφτης ενός αυτοκινήτου αποτελεί βασικό σύμμαχο του οδηγού κατά τη διάρκεια της οπισθοπορείας αλλά και κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζει τι συμβαίνει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του. Γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σωστά, ώστε να απαιτεί την ελάχιστη δυνατή κίνηση του κεφαλιού, επομένως και τη μικρότερη δυνατή απόσπαση της προσοχής του οδηγού από το δρόμο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στα λεγόμενα «νεκρά σημεία», στα σημεία δηλαδή όπου υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά το οπτικό πεδίο.Ο οδηγός οφείλει να κεντράρει στον καθρέφτη το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του οπίσθιου παρμπρίζ και όχι την οροφή ή τα προσκέφαλα του αυτοκινήτου.

Εξωτερικοί καθρέφτες
Εξίσου σημαντικοί με τον κεντρικό καθρέφτη, οι εξωτερικοί καθρέφτες επιτρέπουν τον έλεγχο του χώρου δεξιά και αριστερά του αυτοκινήτου και συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της εικόνας της κατάστασης που επικρατεί στο δρόμο. Τα «νεκρά σημεία» παρουσιάζονται και σε αυτή την περίπτωση και δυσκολεύουν κατά πολύ τον οδηγό κατά τη διάρκεια κάποιου ελιγμού ή προσπέρασης. Η σωστή ρύθμιση και ο καθαρισμός τους βοηθάει στη χρήση τους και ξεκουράζουν τον οδηγό όταν επικρατούν δύσκολες συνθήκες (βροχή, αντηλιά).
πηγή 

1 σχόλιο:

  1. εγώ πήρα τους καθρέφτες για το αυτοκίνητο από εδώ https://onparts.gr/. έχει όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή