Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση στο Γυμνάσιο Κανδήλας για το φράγμα της αρχαίας Αλυζίας

Επίσκεψη Δημοτικών σχολείων Μύτικα και Βάρνακα στο χώρο του φράγματος
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή 7/10, στο Γυμνάσιο Κανδήλας εκδήλωση με θέμα «Mεγάλα υδραυλικά έργα της αρχαιότητας-Το αρχαίο φράγμα της Αλυζίας». Την παρουσίαση με Power Point στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα, και του Γυμνασίου Κανδήλας έκανε η αρχαιολόγος κα. Κωνσταντούλα Χαβέλα. Η παρουσίαση ξεκίνησε με την αρχαία πόλη της Αλυζίας και τα πιο σημαντικά μνημεία της.
Στην συνέχεια η κα.Χαβέλα αναφέρθηκε στο νερό ως πηγή ζωής για όλο τον πλανήτη, και το ρόλο του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και μυθολογία. Η διαχείριση του νερού με τα μεγάλα υδραυλικά έργα αποτέλεσαν το επόμενο στάδιο της παρουσίασης. Στο τελευταίο μέρος η κα. Χαβέλα αναφέρθηκε στα φράγματα της αρχαιότητας. Ένα από αυτά ήταν και το αρχαίο φράγμα της Αλυζίας το όποιο η κα. Χαβέλα περιέγραψε αναλυτικά.


Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Μουρκούσης Βασίλης, ο όποιος είπε «Αγαπητοί μαθητές, κυρίες και κύριοι της εκπαιδευτικής κοινότητας σήμερα αισθάνομαι πολύ περήφανος γιατί μετά από εννέα χρόνια συνεχούς προσπάθειας για την ανάδειξη των μνημείων της Αρχαίας Αλυζίας, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση στο Γυμνάσιο της Κανδήλας μπρος από την αρχαία πόλη να γίνετε η παρουσίαση για το αρχαίο φράγμα από την κα. Χαβέλα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και σε συνεργασία με τα Δημοτικά σχολεία του Βάρνακα, Μύτικα και Κανδήλας. Θέλω να ευχαριστήσω τους Διευθυντές των τριών Δημοτικών σχολείων, Παλμπά Γεωργία, Γεωργοπούλου Μαρία και Παπαναστάση Αλέξη,  καθώς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών. Επίσης την Διευθύντρια του Γυμνάσιου Κανδήλας κα. Ευδοκία Νίκα, και τους καθηγητές που φιλοξένησαν την εκδήλωση. Στην συνέχεια ο κ. Μουρκούσης αναφέρθηκε στην συμβολή της εφόρου αρχαιοτήτων κας. Ολυμπίας Βικάτου, η όποια όπως είπε «είχε την ιδέα για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στους μαθητές και την κοινωνία, υλοποιώντας για πρώτη φορά κάτι τέτοιο στο Νομό μας». Επίσης ο κ. Μουρκούσης ευχαρίστησε και τους χορηγούς για την έκδοση του αρχαιολογικού τετραδίου: κ.κ Λιότσο Φ. Θεόδωρο, Σακουφάκη Ζώη, Λιότο Αθ. Παρασκευά, καθώς και τον Αχελώο TV για την χορηγία και την κάλυψη της εκδήλωσης. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρόντες και ιδιαίτερα τα παιδιά για την προσοχή που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Σε όλους τους μαθητές διενεμήθει τετράδιο με πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αλυζίας κ. Σπύρος Λύτρας, και οι Πρόεδροι των Τ.Κ Βάρνακα και Κάνδηλας, Πολύζος Βασίλης και Καραπιπέρη Δήμητρα. Στην συνέχεια τα Δημοτικά σχολεία Βάρνακα και Μύτικα μετέβηκαν στον χώρο του αρχαίου φράγματος όπου η αρχαιολόγος κα. Χαβέλα ξενάγησε τους μαθητές.







από mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου