Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Πράσινα" άλογα θα κυκλοφορούν στο Δακτύλιο

Αντικατάσταση του σημερινού καθεστώτος με έναν "πράσινο" δακτύλιο όπου θα κυκλοφορούν ελεύθερα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας από το 2009 και μετά και χαμηλές εκπομπές ρύπων μελετά το ΥΠΕΚΑ


Για μία ακόμη φορά ανοίγει το θέμα του περιορισμού της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο κέντρο της Αθήνας. Χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε αλλαγές στο μέτρο του Δακτυλίου,που τέθηκε προσωρινά(!) για πρώτη φορά σε ισχύ το 1985 κι έκτοτε έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για την αναθεώρησή του, ακόμη και η επιβολή διοδίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη,που εκπονήθηκε από ειδικούς του Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή Ζιώμα και παρουσίασε  στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο εξετάζει τα ακόλουθα μέτρα:

- Τη δημιουργία «πράσινου» δακτύλιου, στον οποίο θα κινούνται χωρίς περιορισμούς οχήματα, βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και υβριδικά, εφόσον έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2009 και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.

- Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 1990 θα μπαίνουν στον δακτύλιο μόνον τα σαββατοκύριακα.

- Τα υπόλοιπα οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 1990 έως το 2009, θα εξακολουθούν να κινούνται με το σύστημα μονά-ζυγά.

Δεν ξεκαθαρίστηκε αν ο "πράσινος" δακτύλιος θα έχει τα ίδια όρια με τον σημερινό, αν θα αφορά δηλαδή μόνο το κέντρο της πόλης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παλιά ρυπογόνα βαρέα οχήματα που καίνε πετρέλαιο ανεξέλεγκτα, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει γίνει ο "νεκροθάφτης" των παλαιών φορτηγών της Ευρώπης. Εξετάζεται, είπε, η σταδιακή απόσυρσή τους με την εκ περιτροπής κυκλοφορία τους σε πρώτη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου