Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ο μεθυσμένος οδηγός θα πληρώνει ο ίδιος... τη νύφη


Η πληρωμή της αποζημίωσης προς τρίτους σε περίπτωση ατυχήματος βαρύνει τον ίδιο τον οδηγό του οχήματος, αν αποδειχθεί ότι αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, εφόσον υπάρχει ο σχετικός όρος ή παραπομπή σε σχετική υπουργική απόφαση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του.

Ερμηνεύοντας την σχετική νομοθεσία όπως αυτή προκύπτει από τον Αστικό Κώδικα και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αξιώσουν στο ακέραιο την αποζημίωση που θα καταβάλλουν σε τρίτους, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος σε αυτές οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα και κατά το αλκοτέστ ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο των 0,50 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα ή κατά την αιμοληψία τα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο αίματος.

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι σε περίπτωση ατυχήματος η ασφαλιστική εταιρεία απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημίωσης του μη ευθυνόμενου για το ατύχημα καθώς διατηρεί την υποχρέωση της καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης, απλώς έχει το νόμιμο δικαίωμα στη συνέχεια να αξιώσει από το "μεθυσμένο" οδηγό τα χρήματα που κατέβαλε στον οδηγό "θύμα".

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απόφαση για να ισχύσει o δεσμευτικός αυτός κανονισμός πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή το συμβόλαιο να παραπέμπει στη σχετική υπουργική απόφαση.

Αφορμή για την παραπάνω απόφαση, στάθηκε δικαστική διαμάχη οδηγού με την ασφαλιστική του. Ο οδηγός το 2005 είχε εμπλακεί σε ατύχημα -και στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στο αλκοτέστ- το οποίο οδήγησε στον τραυματισμό ενός μοτοσυκλετιστή και στην καταστροφής της μοτοσικλέτας του, στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Χανίων - Κισσάμου Κρήτης. Ο εν λόγω οδηγός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου να καταβάλει στην ασφαλιστική εταιρεία ποσό ύψους 164.053 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στην αποζημίωση που η ασφαλιστική εταιρεία είχε καταβάλει στο μοτοσυκλετιστή.
auto.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου