Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

''ΑΛΥΖΙΑ''!Η περιοχή της Κανδήλας από την προϊστορία έως το τέλος των αρχαίων χρόνων

Παρουσιάστηκε το βιβλίο ''ΑΛΥΖΙΑ''. Η περιοχή της Κανδήλας από την προϊστορία έως το τέλος των αρχαίων χρόνων. Τα τεχνικά και οχυρωματικά έργα.
Σε μία πολύ ωραία εκδήλωση, στην αίθουσα παρουσιάσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 27/4, με ιδιαίτερη επιτυχία, η παρουσίαση του βιβλίου, των Ιωάννη Μόσχου και Αναστασίου Πορτελάνου, με τίτλο: ''ΑΛΥΖΙΑ''. Η περιοχή της Κανδήλας από την προϊστορία έως το τέλος των αρχαίων χρόνων. Τα τεχνικά και οχυρωματικά έργα.
Πλήθος συμπατριωτών μας παραβρέθηκε και γέμισε την αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση. Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής της κ. Αθανάσιος Παλιούρας, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος  έκανε μία σύντομη αναφορά  στη σημασία αυτού του βιβλίου.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλυζίων κ. Θεόδωρος Λιότσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιοχή της Αλυζίας σήμερα και τις προοπτικές ανάπτυξης της.
Μετέπειτα το λόγο έλαβε η κ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία επικέντρωσε την αναφορά της στο περιεχόμενο του βιβλίου και ανάλυσε τα σημεία που το κάνουν πραγματικά σημαντικό.
Κατόπιν το λόγο έλαβε η κ. Μαρία-Γάτση Σταυροπούλου Προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έδωσε μία πλήρη εικόνα των Αρχαιολογικών μνημείων του Νομού μας και των ανασκαφικών προσπαθειών που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν.
Ακολούθησε μία αναφορά στο βιογραφικό των συγγραφέων από τη κ. Μόνικα Διαμαντή, Μουσειολόγο-Αρχαιολόγο, Αντιπρόεδρο Αρχαιολογικής Εταιρίας Δυτ. Ελλάδας.


Το λόγο έλαβε αμέσως μετά ο εκ των συγγραφέων κ. Ιωάννης Μόσχος, Αρχαιολόγος, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία του στην Αρχαία Αλυζία και προχώρησε και σε μία καινούρια υπόθεση σχετικά με τη χωροταξία του λιμανιού της Αρχαίας Αλυζίας η οποία πιθανόν να βρισκόταν στο δεύτερο μεγάλο κόλπο και όχι στο πρώτο μικρό όπως νομίζουμε σήμερα. Αυτή του την υπόθεση την στήριξε στην ύπαρξη του μικρού φράγματος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, που το πιθανότερο να χρησίμευε για την αντιπλημμυρική προστασία του λιμανιού. Σε αυτή του την υπόθεση βέβαια τόνισε ότι απάντηση θα δώσει μία μελλοντική ανασκαφή στη περιοχή. Επίσης δέχτηκε ένα ερώτημα σχετικά με τα ευρήματα στο ναό της Αρτέμιδας, απαντώντας τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικότατα ευρήματα που σε λίγο καιρό θα έχουμε τις πρώτες δημοσιεύσεις γι αυτά.
Τελευταίος το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Μουρκούσης, υπεύθυνος τύπου & εκδόσεων της Ένωσης Αλυζίων και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, ο οποίος με μια μεστή ομιλία, εξήγησε το λόγο που ασχολήθηκε με το θέμα της ανάδειξης της Αρχαίας Αλυζίας, αναφέρθηκε σε περιστατικά που πραγματικά μας ντροπιάζουν, όπως η σύληση του ναού της Αρτέμιδας από αρχαιοκάπηλους, το γκρέμισμα των τειχών της Αρχαίας Αλυζίας στη Κανδήλα, ανέφερε όλη τη διαδρομή μέχρι την έκδοση του βιβλίου και παρότρυνε τους συμπατριώτες μας να προστατέψουν και να αναδείξουν τη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σαν ΜΥΤΙΚΑ PRESS σας προτρέπουμε να αγοράσετε το βιβλίο είτε για σας, είτε σαν δώρο σε φίλους σας, για τρεις λόγους. 1) Για αυτό καθ' αυτό το βιβλίο το οποίο είναι μια εξαιρετική έκδοση, 2) Για να γνωρίσετε την κρυμμένη και άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και 3) Για να ενισχύσετε την Ένωση Αλυζίων, έτσι ώστε να συνεχίσει το τεράστιο αυτό έργο που επιτελεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου