Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απολογισμός Δράσης της 4ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) διοργάνωσαν για 4ησυνεχόμενη χρονιά την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Η Εβδομάδα που άρχισε στις 17 Μαρτίου ήταν γεμάτη δράσεις για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, δράσεις που αφορούσαν σε μικρούς και μεγάλους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω εβδομάδας εορτάσθηκε και η «Ευρωπαϊκή ημέρα της Ευγένειας στο Δρόμο» στις 24 Μαρτίου 2011 παράλληλα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την ημέρα αυτή διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό πανελλαδικά προκειμένου οι Έλληνες οδηγοί, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι οι πιο επιθετικοί στην Ευρώπη, να γίνουν αποδέκτες της σημασίας του μηνύματος της Ευγένειας στο Δρόμο, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στους δρόμους μας.

Συγκεκριμένα οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εν λόγω Εβδομάδα ήταν:

Πέμπτη 17 Μαρτίου:
Αθήνα: Συνέδριο/σεμινάριο PRAISE για τις εταιρείες και το προσωπικό τους με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Εργασία» σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), παρουσιάζοντας αρχικά τις δράσεις της «Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη, (Ακαδημίας 20, Αθήνα, ώρα 12.00-18.00).
Σχετικό Δελτίο Τύπου για περαιτέρω ενημέρωση δείτε στο σύνδεσμο http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=2790

Παρασκευή 18 Μαρτίου:
Χαλκίδα:Πραγματοποίηση της ενέργειας «Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» και ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό σε κέντρα διασκέδασης νέων στην παραλία της Χαλκίδας.

Σάββατο 19 Μαρτίου:
Φλώρινα: Εκδήλωση Απονομής Βραβείων στο πλαίσιο του 1ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής – Γραπτού Κειμένου με θέμα την Οδική Ασφάλεια για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Φλώρινας και τίτλο «Zούμε στην Πόλη μας σημαίνει Κυκλοφορούμε με Ασφάλεια».
Ο Διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας από κοινού με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας και την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας - Hotel «Φαίδων Palace», στη Φλώρινα, ώρα: 18.00.

Κυριακή 20 Μαρτίου:
Αθήνα: Σεμινάριο για τους Εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Έτους Εθελοντισμού 2011, εκπαίδευση εθελοντών στην οδική ασφάλεια (train the trainers), Τεχνόπολη, αίθουσα: «Κωνσταντίνος Καβάφης» (ώρα: 10.00-12.00).
Αθήνα: Εκδηλώσεις και παρουσία στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011" με περίπτερο (ώρα: 11.00-21.00) στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Αθήνα: Διανομή εντύπου «Ευγένειας στο Δρόμο»από εθελοντές και φορείς συνεργάτες του Ινστιτούτου και από τους αθλητές μπάσκετ του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. στη Ν. Σμύρνη.
Δευτέρα 21 Μαρτίου - Τετάρτη 23 Μαρτίου:
Αθήνα: Τριήμερη Έκθεση για την Οδική Ασφάλεια στην αίθουσα του ΜΕΤΡΟ/ΣΥΝΤΑΓΜΑ με την ευγενική υποστήριξη της Αττικό Μετρό κατά το χρονικό διάστημα από 21-23/3 και ώρες λειτουργίας 10.00-20.00, με διαδραστικά παιχνίδια και χρήσιμες συμβουλές για όλες τις ηλικίες. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Μέλη της Συμμαχίας του Ι.Ο.ΑΣ., το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) με διάθεση προσομοιωτή, την εταιρεία ελαστικών ΕΛΑΣΤΡΑΚ με συμβουλές για την κατάσταση του οχήματος και την εταιρεία EΠΚΟ International A.E. με χρήσιμες συμβουλές για τα παιδικά καθίσματα καθώς και με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Ν. Ηλείας. Η έκθεση αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους περαστικών, όπως και πολιτών που ήθελαν να δουν από κοντά τις δράσεις και να ενημερωθούν γύρω απ’ αυτές.

Τρίτη 22 Μαρτίου:
Πάτρα: Υποστήριξη Δράσεων κατά την Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειαςστη Δυτική Ελλάδα στον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δήμο Πατρέων με την ανακοίνωση λειτουργίας δράσεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής “Πάνος Μυλωνάς”.
Αθήνα: Βραβείο Τροχονόμου σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομία & παρουσίαση αποτελεσμάτων της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με το Ι.Ο.ΑΣ. (Βραβείο Τροχονόμου, Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης ταχύτητας & ανάλυσης ατυχημάτων σε συνεργασία με την Τροχαία Αγ. Παρασκευής). Επιπλέον, έγινε παρουσίαση της «Συνεργασίας της Τροχαίας και της Εταιρείας Λειτουργίας Αυτοκινητοδρόμου στον τομέα της Διαχείρισης Κυκλοφορίας και της Οδικής Ασφάλειας - Η περίπτωση της Ολυμπίας Οδού» από το Δ/νοντα Σύμβουλο της «Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε.» (αίθουσα: Αμφιθέατρο Υπουργείου Υποφορών, Μεταφορών και Υποδομών και ώρα: 19.00). Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση και ανακοινώσεις δείτε στο σύνδεσμο http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=2792.

Τετάρτη 23 Μαρτίου:
Φλώρινα: Διανομή εντύπου Ευγένειας στο Δρόμο σε οδηγούς και πεζούς στην είσοδο της πόλης, από τους μαθητές της Στ’ Τάξης του 3ουΔημοτικού Σχολείου Φλώρινας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Φλώρινας και την Ε.ΚΑΤ.Ο. (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση) Φλώρινας.

Πέμπτη 24 Μαρτίου:
Πανελλαδικά:Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο (στην Ελλάδα και Πανευρωπαϊκά) - Διανομή του εντύπου «Ευγένεια στο Δρόμο» και ενημέρωση πολιτών, οδηγών και φορέων από συνεργαζόμενους φορείς όπως αναφέρονται παρακάτω.

Πανελλαδικά: Διανομή εντύπου «Ευγένεια στο Δρόμο» από τους Αυτοκινητόδρομους της χώρας (Αττική Οδός, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ΜΟΡΕΑΣ) καθώς και από το παράρτημα του Ι.Ο.ΑΣ. στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Αττική: Διανομή εντύπου «Ευγένεια στο Δρόμο» σε κεντρικά σημεία στα βόρεια προάστια (δαχτυλίδι ΟΤΕ) και στον Πειραιά με την υποστήριξη της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Α.Ε.Ε.

Μεταξύ των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, ενδεικτικά αναφέρονται:

Σέρρες: Διοργάνωση κοινής μαθητικής πορείας (σιωπηλή διαμαρτυρία) με συμμετοχή 26 τμημάτων σχολείων της πόλης από μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών. Επιπλέον, έγινε επίδοση ψηφισμάτων για την Οδική Ασφάλεια στο Δήμαρχο Σερρών, στον Αντιπεριφερειάρχη και στο Διοικητή Τ.Τ. Σερρών ενώ οι μικροί μαθητές βάφουν στη διάρκεια της πορείας τους με έντονα χρώματα κεντρικές διαβάσεις της πόλης, διανείμουν φυλλάδια της Ευγένειας ή/και δίνουν εικονικές κλήσεις σε παραβάσεις που διαπιστώνουν κατά τη διαδρομή.

Κρήτη/Ηράκλειο: Διανομή του εντύπου «Ευγένεια στο Δρόμο» από τα μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου και υλοποίηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς μαθητές του 24ου και του 35ουΔημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στα σχετικά αρχεία

Κως: Διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού για την Ευγένεια στο Δρόμο σε επιλεγμένα σημεία της πόλης της Κω, με τη συνεργασία της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Κω και με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Χίος: Διανομή του εντύπου της Ευγένειας στους οδηγούς σε διάφορα σημεία της πόλης από τους μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης με υποστήριξη της Τροχαίας, της Τ. Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με τη λήξη της εν λόγω Εβδομάδας πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στα Χανιά Κρήτης που διοργάνωσε το Make Roads Safe Hellas, με συμμετοχή του FIA Foundation, του Ι.Ο.ΑΣ. και ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι Συνεργαζόμενοι φορείς, που υποστηρίζουνγια μία ακόμα χρονιά τα μηνύματα μας γύρω από την οδική ασφάλεια, κάνοντάς τα γνωστά με τη διανομή του εντύπου για την Ευγένεια, σε περισσότερους από 500.000 συνανθρώπους μας, συμπεριλαμβάνουν, πέραν του Δικτύου των Εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ.:
Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Τμήματα Τροχαίας, Δήμους και Δημοτική Αστυνομία, Κέντρα Εκπαίδευσης Στρατευμένων και Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και Σχολεία, Αθλητικά Σωματεία, Λέσχες Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας, Συλλόγους Πρόληψης Ατυχημάτων, Συλλόγους Γονέων, Πολιτιστικούς φορείς και πλήθος άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω φορείς:
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού), Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Χίου, 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου, 5ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, Δημοτικό σχολείο Καστέλλας Ν. Ευβοίας, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Τρίκαλα), Δήμος Πατρέων, Δήμος Κορωπίου, Δήμος Χίου, Δημοτική Αστυνομία Κω, Δημοτική Αστυνομία Καλυβίων, Τμήματα Τροχαίων Αγίας Παρασκευής, Χίου, Χανίων, Κέρκυρας, Πάτρας, Χαλκίδας, Κηφισιάς, Κω, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Τομέας Ψυχικής Υγείας/Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας, ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, Ακαδημία Μπάσκετ Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ν. Χανίων (ΠΡΟ.Τ.Α.), Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων – Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. – Ηράκλειο Κρήτης, Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης (Μοσχάτο), Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Γιώργος Μ. Μαυρίκιος» (Κύπρος), Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, Ρομπόπουλος Αυτοκίνηση Α.Ε., Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Συνεταιριστικό Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Βόλου, Ηνίοχος Ι. ΚΤΕΟ, Μοτοσυκλετιστική Ένωση Καταναλωτών (ΜΟΤΕΚ), Πανελλήνια Λέσχη Μοτοσυκλετιστών SUZUKI GSR, Σχολή Οδηγών «ΧΡΥΣΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Κεφαλονιάς, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κερκύρας και Ηρακλείου Κρήτης, Ένωση Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδας «Η Ροδιά» και σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες/μέλη του Ι.Ο.ΑΣ..

Οι παραπάνω δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, κέρδισαν το ενδιαφέρον ανθρώπων όλων των ηλικιών, συνεχίζοντας έτσι με περισσότερο ζήλο τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να καταστήσουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς.
Η Εβδομάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. και του Σ.Ε.Σ. τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, της «Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο» και οι δράσεις για το έτος 2011 πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Α.Ε.Ε., γνωστή από τα πρατήρια BP.

Το Ι.Ο.ΑΣ. και ο Σ.Ε.Σ. ευχαριστούν τους Συνεργαζόμενους φορείς που συμβάλλουν στο στόχο της καθιέρωσης της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ως θεσμού, ενημερώνοντας τους πολίτες με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την κοινωνία μας.

Σχετικά Αρχεία:

από http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=2819

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου