Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το ποδήλατο στη ζωή μας

Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και πολλοί άνθρωποι θέλουν να γνωρίσουν το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσον άθλησης αλλά και μεταφοράς ας μάθουμε κάποια πράγματα για το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων


Οι πιο συχνές ερωτήσεις από ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν ποδήλατο και οι πιο... ειλικρινείς απαντήσεις.
Το ποδήλατο σου θα το αγαπήσεις. Το πόσο εξαρτάται από εσένα...
Ζωή ποδήλατο!
Ένα ποδήλατο μπορεί να σου αλλάξει την ζωή!
Η πόλη μου δεν κάνει για ποδήλατο. Οι οδηγοί δεν προσέχουν τους ποδηλάτες και είναι επικίνδυνοι...  Δεν θέλω να ιδρώνω ή να κρυώνω ή να βρέχομαι. Πως θα προστατευτώ πάνω στο ποδήλατο;   Η πόλη μου έχει παντού ανηφόρες! Θακουράζομαι πολύ...  Θα εισπνέω όλο το καυσαέριο των άλλων!  Βιάζομαι, θέλω να πηγαίνω γρήγορα στην δουλειά μου!  Τα ποδήλατα είναι ακριβά...  Μένω Ηλιούπολη και δουλεύω στο Χαλάνδρι. Πως θα κάνω όλη αυτή την διαδρομή με το ποδήλατο;  Δεν ξέρω... Είμαι αναποφάσιστος...
Ζωή ποδήλατο. Οδηγίες σε αρχάριους ποδηλάτες
Χρειάζεται απλά να είμαστε λίγο προσεκτικοί
Η πόλη μου δεν κάνει για ποδήλατο. Οι οδηγοί δεν προσέχουν τους ποδηλάτες και είναι επικίνδυνοι...

Βασικά οι οδηγοί πράγματι δεν προσέχουν τους ποδηλάτες και κάποιες φορές αυτό δεν είναι απόρεια της κακής (κάκιστης) οδικής παιδείας που έχουμε σαν λαός, απλά δεν περιμένουν πως θα συναντήσουν ποδηλάτη και δεν είναι προετοιμασμένοι. Παρόλα αυτά ΔΕΝ κινδυνεύετε στον δρόμο φτάνει να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες.


Φωτάκια! Δίχως αυτά δεν θα μας δει ποτέ κανένας οδηγός, όσο προσεκτικός και να είναι! Επιλέγουμε φωτάκια τόσο στο πίσω μέρος όσο και μπροστά με led που αναβοσβήνουν για να τραβούν την προσοχή του αυτοκινητιστή.

Ανοιχτόχρωμα ρούχα! Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα "χτυπάνε" στο μάτι και αυξάνουν την πιθανότητα να μας προσέξει ο οδηγός. Για το βράδυ, μπορούμε να φοράμε και ένα γιλέκο που φοσφωρίζει, όπως αυτά των εργατών, για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι.

ΚΟΚ. Η τήρηση του ΚΟΚ βοηθάει στην πρόβλεψη της επόμενης κίνησής μας από τον οδηγό. Ο οδηγός περιμένει πως θα σταματήσουμε στο κόκκινο ή πως δεν θα στρίψουμε δεξιά αν αυτό απαγορεύεται. Επειδή τα ποδήλατα δεν έχουν κάποιον τρόπο να ειδοποιήσουν όταν κόβουν ταχύτητα ή όταν στρίβουν, καλό είναι να ειδοποιούμε με τα χέρια μας, προεκτείνοντας το χέρι μας προς το σημείο που θέλουμε να στρίψουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Άλλες περιπτώσεις, όπως ο ερυθρός σηματοδότης, το stop κτλ, δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.
Ζωή ποδήλατο. Οδηγίες σε αρχάριους ποδηλάτες
Το ποδήλατο στην πόλη δεν είναι επικίνδυνο όπως νομίζουμε...
Κίνηση στην μέση της λωρίδας μας. Δεν κινούμαστε ποτέ στην άκρη, ακόμα κι αν ενοχλούμε τα αυτοκίνητα που βρίσκονται πίσω μας. Με το να κινούμαστε στην μέση της λωρίδας μας αποφεύγουμε εμπόδια που στοιβάζονται στην δεξιά πλευρά του δρόμου (φρεάτια, σπασμένα γυαλιά κτλ), είμαστε περισσότερο ορατοί από τους οδηγούς και αναγκάζουμε αυτόν που θέλει να μας προσπεράσει να αλλάξει λωρίδα, όπως τον υποχρεώνει ο νόμος. Αν περάσει πολύ κοντά μας, μπορεί να μας τρομάξει ή να μας σπρώξει με τον αέρα του (σε περίπτωση που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα). Φυσικά κινούμαστε αποκλειστικά στην δεξιά λωρίδα.

Είμαστε προσεκτικοί. Αν δεν είμαστε προσκετικοί εμείς οι ίδιοι, δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους άλλους να προσέχουν εμάς. Προσπαθούμε να προβλέψουμε την επόμενη κίνηση κάθε οχήματος που βρίσκεται μπροστά μας ή στα αριστερά και δεν προκαλούμε με τον τρόπο οδήγησής μας. Σκοπός είναι να φτάσουμε σώοι στον προορισμό μας εξάλλου.
Ζωή ποδήλατο. Οδηγίες σε αρχάριους ποδηλάτες
Στην Ελλάδα ζούμε, πόσες μέρες τον χρόνο βρέχει;
Δεν θέλω να ιδρώνω ή να κρυώνω ή να βρέχομαι. Πως θα προστατευθώ πάνω στο ποδήλατο; 

Υπάρχουν ειδικά ποδηλατικά ρούχα για κάθε καιρό. Συνήθως είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα και μπορούν να αποβάλουν τον δρώτα ενώ ταυτόχρονα αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, μέσα από τους πόρους τους. Η λογική είναι αυτή ενός κρεμμυδιού. Πολλά λεπτά στρώματα ρούχων που μπορούν να προστίθενται ή να αφαιρούνται ανάλογα με τις αλλαγές στην θερμοκρασία. Υπάρχουν αδιάβροχα, καλύμματα παπουτσιών, μανίκια, μπλούζες που είναι πιο μακρυές στο πίσω μέρος για να μην αφήνουν το δέρμα μας εκτεθειμένο στον αέρα όταν σκύβουμε, κολάν που εκτός από τις κινήσεις είναι και πιο αναπαυτικά πάνω στην σέλα, ποδηλατικά εσώρουχα κτλ... Το στύλ τους δεν είναι πάντοτε αθλητικό, υπάρχουν και πιο casual σχέδια για όσους πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα στην εργασία τους.

Η πόλη μου έχει παντού ανηφόρες! Θα κουράζομαι πολύ...

Τα σύγχρονα ποδήλατα είναι συνήθως φτιαγμένα από αλουμίνιο και είναι αρκετά ελαφριά. Έχουν περισσότερες από 20 ταχύτητες, που σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε "ελαφριά πατήματα" στις ανηφόρες, που μας επιτρέπουν να ανεβαίνουμε με ελάχιστο κόπο. Κι αν ακόμα κουραστούμε, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουμε να ανέβουμε την ίδια ανηφόρα, το σώμα μας θα είναι περισσότερο προετοιμασμένο και την επόμενη ακόμα περισσότερο, μέχρι που θα προσαρμοστεί και θα ανεβαίνει χωρίς πρόβλημα...
Ζωή ποδήλατο. Οδηγίες σε αρχάριους ποδηλάτες
Αν παρόλα αυτά φοβάστε, υπάρχουν ειδικές μάσκες...
Θα εισπνέω όλο το καυσαέριο των άλλων!

Αντιθέτως η ποδηλασία βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία!  Αυτό συμβαίνει γιατί  οι ποδηλάτες κάθονται ψηλότερα από τους οδηγούς και παραμένουν λιγότερη ώρα  στάσιμοι. Επίσης ο οργανισμός τους δεσμεύει ολοένα περισσότερο οξυγόνο, γιατί το έχει ανάγκη για την κίνησή του. Η διαφορά (βάση μετρήσεων) της συγκέντρωσης του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα ενός οδηγού ή επιβάτη αυτοκινήτου για την ίδια διαδρομή που έχει ακολουθήσει ένας ποδηλάτης, ήταν 10 φορές πιο μεγάλη!

Βιάζομαι, θέλω να πηγαίνω γρήγορα στην δουλειά μου!

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους για να κάνεις ποδήλατο στην πόλη! Το ποδήλατο είναι πολύ πιο γρήγορο αφού δεν μπλέκεται στο μποτιλιάρισμα, δεν σπαταλάς χρόνο για να βρεις να παρκάρεις και φυσικά δεν χάνεις χρόνο ψάχνοντας που έχεις παρκάρει!
Ζωή ποδήλατο. Οδηγίες σε αρχάριους ποδηλάτες
Με το ποδήλατο ταξιδεύουμε γρήγορα και οικονομικά
Τα ποδήλατα είναι ακριβά...

Όχι. Ένα αξιοπρεπές ποδήλατο πόλης θα βρείς και με 300 ευρώ, και από αυτό πρέπει να αφαιρέσεις φόρους, εισητήρια, κάρτες, έξοδα πάρκινγκ, βενζίνη κτλ... Το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της τσέπης σου.

Μένω Ηλιούπολη και δουλεύω στο Χαλάνδρι. Πως θα κάνω όλη αυτή την διαδρομή με το ποδήλατο;

Η διαδρομή αυτή που σου φαίνεται τεράστια, είναι λίγο μεγαλύτερη από 10χλμ... Οι μισές σχεδόν μετακινήσεις που θα κάνεις μέσα σε έναν χρόνο είναι μικρότερες από 4 χλμ ενώ η πλειοψηφεία των Αθηναίων έχει τον τόπο εργασίας του σε απόσταση μικρότερη των 10χλμ από το σπίτι του...


Δεν ξέρω... Είμαι αναποφάσιστος...
Το ποδήλατο είναι αυτόνομο, το που θα φτάσεις εξαρτάται μονάχα από εσένα. Τις περισσότερες φορές θα δεις πως έχεις την ικανότητα να φτάσεις πολύ πιο μακρυά από όσο νομίζεις! 
Με το ποδήλατο θα μπορείς να χαίρεσαι την εξοχή, τον άνεμο, την σκιά, την μυρωδιά των δέντρων, πράγματα που δεν αντιλαμβάνεσαι όταν είσαι κλεισμένος στο αυτοκίνητό σου.
Το ποδήλατο είναι ταυτόχρονα ένα παιδικό παιχνίδι και ένα όχημα. Θα δεις πως η διάθεσή σου θα αλλάξει και θα είσαι πιο χαρούμενος αν κάνεις την πρωινή σου γυμναστική για να πας στην δουλειά σου. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως οι ποδηλάτες είναι περισσότερο παραγωγικοί και έχουν λιγότερο άγχος! (το υπογράφω αυτό!)
Το ποδήλατο είναι το οικολογικότερο μέσο μεταφοράς!
Με το ποδήλατο βελτιώνεις την φυσική σου κατάσταση, χωρίς να σπαταλάς χρήματα σε γυμναστήρια
Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής. Είτε το χρειάζεσαι για την μεταφορά, την διασκέδαση, ή ακόμα και για την ψυχική σου υγεία, το ποδήλατο θα καλύψει κάθε σου ανάγκη!

Κάνε κι εσύ την ζωή σου... ποδήλατο!
http://www.zoi-podilato.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου