Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Οδήγηση και εγκυμοσύνη

Το αυτοκίνητο είναι πλέον απαραίτητο σε όλους και οι μέλλουσες μητέρες δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι κατά βάση δεν υπάρχει κανένας λόγος που να αποθαρρύνει τις μέλλουσες μητέρες να οδηγούν, με την προϋπόθεση ότι η υγεία τους είναι άριστη και συμμορφώνονται στους κανόνες που τις αφορούν.

Πότε δεν πρέπει να οδηγεί μία έγκυος
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι μέλλουσες μητέρες που υποφέρουν από ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας και καλό είναι να μην οδηγούν, διότι τα αντανακλαστικά τους είναι αρκετά μειωμένα. Ακόμη, όσες στρεσάρονται όταν βρίσκονται πολλές ώρες μέσα στην κίνηση, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα της οδήγησης. Καλό, επίσης, είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους, για το αν πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο ακόμα και ως συνεπιβάτες.

Οδήγηση χωρίς "πιασίματα"
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία έγκυος γυναίκα όταν οδηγεί, είναι οι πόνοι που προκαλούνται στην πλάτη. Αν τα καθίσματα του αυτοκινήτου είναι μαλακά θα την βοηθήσουν αρκετά, αλλά μετά από πολύωρη οδήγηση, μπορεί να προκαλέσουν μικρές ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματός της. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να γίνονται τακτικά διαλείμματα, ώστε να μπορεί η γυναίκα να κάνει μερικές κινήσεις εκτός αυτοκινήτου.

Σωστή χρήση ζώνη-*ς ασφαλείας
Όταν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει επιπλοκές, το μωρό δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όταν η μητέρα του οδηγεί, αφού είναι καλά προστατευμένο μέσα στον υδάτινο κόσμο του, ώστε να μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς από τις μικροσυγκρούσεις, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ούτε γι αυτό, αλλά ούτε και για τη μητέρα. Για να είναι όμως ασφαλείς και οι δύο, είναι απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας. Οι έγκυες, βέβαια, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα πώς τοποθετούν τη ζώνη, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες. Η σωστή τοποθέτηση είναι, το κάτω τμήμα της να περνά κάτω από την κοιλιά και όχι να την πιέζει στο επάνω μέρος της, δημιουργώντας πρόβλημα στην ίδια, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μωρό. Το πάνω μέρος της ζώνης θα πρέπει να περνά ανάμεσα από το στήθος και πάντοτε πάνω από τον ώμο της γυναίκας.
 
1. Το πάνω τμήμα της ζώνης θα πρέπει να μην πιέζει την κοιλιά και να περνά ανάμεσα από το στήθος της εγκύου οδηγού.
2. Το κάτω τμήμα της ζώνης θα πρέπει να περνά κάτω από την κοιλιά ώστε να μην την πιέζει και προκληθεί πρόβλημα στην υγεία του παιδιού σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή σε μία σύγκρουση.
autotriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου