Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων


Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε
τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματακαι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστηχήματακαι πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:
  • Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες.
  • Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
  • Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία.
  • Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με μέσο όρο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα.
  • Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συγκεκριμένα, 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69 άνθρωποι.
πηγή

Φέτος η ημέρα μνήμης είναι επικεντρωμένη σ ένα από τα σημαντικότερα αίτια της φρίκης: Η Ταχύτητα Σκοτώνει. Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτή, είναι παγκόσμια το σύνθημα.

  • Τα τελευταία τριάντα χρόνια τα ατυχήματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 105%.
  • Κάθε χρόνο 2000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και 32.000 τραυματίζονται σοβαρά από τους οποίους 3.200 θα καταλήξουν σε μόνιμες αναπηρίες.
  • Ο ένας στους τρεις Έλληνες θα μπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στο Νοσοκομείο από τροχαίο ατύχημα.
  • Το 95% των ατυχημάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οδηγοί και πεζοί πρόσεχαν περισσότερο στους δρόμους κι αν η Πολιτεία είχε φροντίσει να απαλείψει τις πάμπολλες παγίδες, που υπάρχουν για πεζούς και οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους …

Σε πολλές πόλεις της χώρας μας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  στις ζωές που χάθηκαν στην άσφαλτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου