Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Σε εξέλιξη το ράλι Ακρόπολις 2012


Η δεύτερη ημέρα του Ράλι Ακρόπολις ήταν ανάλογη με την παράδοση του εθνικού μας αγώνα, που τον θέλει έναν από τους πιο σκληρούς γύρους του WRC. Τα μηχανικά προβλήματα ήταν ουκ ολίγα και προκλήθηκαν από τις σκληρές επιφάνειες των ειδικών, οι οποίες και διαφοροποιούν το Ακρόπολις από κάθε άλλον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι. Από νωρίς το πρωί οι τέσσερις οδηγοί των εργοστασιακών ομάδων της Citroen και της Ford ξέφυγαν από το συναγωνισμό. Στο τέλος της ημέρας, όμως, ο οκτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Σεμπαστιάν Λεμπ, ήταν εκείνος που έφτασε στο Λουτράκι, όντας στην κορυφή της κατάταξης, εκμεταλλευόμενος την τεράστια εμπειρία του. Ο Γάλλος οδηγός δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα με το DS3 WRC, την ώρα που απέφυγε τα όποια λάθη θα του στοίχιζαν χρόνο.


Βέβαια, οι δύο οδηγοί της Ford δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να αφήσουν τον Λεμπ να κερδίσει. O Γιάρι- Μάτι Λάτβαλα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από τον τραυματισμό του στην κλείδα, που του κόστισε τη συμμετοχή του στο Ράλι Αργεντινής, και κατάφερε να σημειώσει εξαιρετικούς χρόνους, ολοκληρώνοντας το σημερινό σκέλος στη 2η θέση της Γενικής, μόλις 6,5 δλ. πίσω από τον Γάλλο οκτάκις Πρωταθλητή. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο δεύτερος εργοστασιακός οδηγός της Ford, Petter Solberg, ο οποίος αντιμετώπισε ουκ ολίγα προβλήματα σήμερα, παραμένοντας εντέλει σε απόσταση βολής από την κορυφή. Ο Νορβηγός πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2003, ύστερα από άλμα στο «Δροσοχώρι», προσγειώθηκε βίαια με το εμπρός μέρος του Fiesta, με αποτέλεσμα να τραυματίσει την μπροστινή ανάρτηση του Ford. Στη συνέχεια επιδιόρθωσε τη ζημιά, χάνοντας όμως έδαφος. Προβλήματα αντιμετώπισε και ο Mίκο Χίρβονεν, ο οποίος είχε δύο κλαταρίσματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αυτό στην τελευταία ειδική να τον ρίχνει στην 4η θέση της Γενικής. Ο Φινλανδός μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν στη μάχη του βάθρου.

Αρκετά πιο πίσω ακολουθεί ο Eβγένι Νόβικοφ, που επίσης ήρθε αντιμέτωπος με μια σειρά προβλημάτων, και συγκεκριμένα αναφορικά με το τούρμπο και τον επιλογέα του δικού του Fiesta WRC. Σχεδόν 1 λεπτό πίσω του βρίσκεται ο Martin Prokop με ακόμα ένα Fiesta, ο οποίος, αν και ταλαιπωρήθηκε από τη σειρά εκκίνησης, πλασαρίστηκε ψηλά στην κατάταξη. Μάλιστα, ο Τσέχος έχει μάχη με τον Nάσερ Αλ- Ατίγια, ο οποίος ακολουθεί. Σημειώστε ότι σειρά προβλημάτων αντιμετώπισε ο Mαντς Όστμπεργκ, αλλά και ο Tιερί Νεβίλ, με τον πρώτο να έχει έξοδο και τον δεύτερο σπασμένο ημιαξόνιο. Το Ακρόπολις έδειξε, όμως, το σκληρό πρόσωπό του και στους συμμετέχοντες της κατηγορίας PWRC, επηρεάζοντας φυσικά και τις εξελίξεις.

Η πρώτη μέρα του αγώνα επιβράβευσε όσους κατάφεραν να μείνουν μακριά από τα προβλήματα, όπως συνέβη με τον Nicolas Fuchs (Subaru Impreza WRC STi), που, κρατώντας ένα σταθερό ρυθμό, δεν ταλαιπωρήθηκε από ατυχίες και ολοκλήρωσε το σκέλος στην κορυφή της κατάταξης, με διαφορά μεγαλύτερη των 3 λεπτών από τους Subhan Aksa (Mitsubishi Lancer EVO X) και Ricardo Trivino (Subaru Impreza WRX STi), που συμπληρώνουν την πρώτη 3άδα. Αρκετές, μάλιστα, ήταν οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν, καθώς ο Valeriy Gorban έχασε πολύτιμο χρόνο και μαζί την πρωτοπορία στις τελευταίες δύο ειδικές διαδρομές, έχοντας τραυματίσει την πίσω ανάρτηση του Mitsubishi Lancer EVO X. Νωρίτερα ο Benito Guerra εγκατέλειψε το σκέλος στην 4η ειδική διαδρομή, έπειτα από σύγκρουση που κατέστρεψε το σύστημα διεύθυνσης του δικού του Mitsubishi Lancer EVO ΙΧ και ενώ βρισκόταν στη 2η θέση.

Πολύ εντονότερα αποδείχθηκαν το ενδιαφέρον και ο συναγωνισμός στην κατηγορία των WRC Academy, με όλους τους συμμετέχοντες να μένουν μέσα στον αγώνα, παρ' όλες τις αντιξοότητες, σημειώνοντας μάλιστα αξιόλογες επιδόσεις με τα Fiesta R2. Όλα, βέβαια, παραμένουν ανοιχτά σε σχέση με τη διεκδίκηση της νίκης, καθώς οι Elfyn Evans, Alastair Fisher και Pontus Tidemand, που διαμορφώνουν την πρώτη 3άδα, ύστερα από αρκετά αγωνιστικά χιλιόμετρα βρίσκονται στο ίδιο λεπτό. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, οι Γιάννης Ζούνης-Μιχάλης Πατρικούσης (Subaru Impreza WRC STi) κινήθηκαν με ένα σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τα προβλήματα σε μια αντικειμενικά δύσκολη ημέρα.

Αντίθετα, άτυχοι στάθηκαν οι Λάμπρος Κύρκος-Γιώργος Πολυζώης (Mitsubishi Lancer EVO ΙX), οι οποίοι εγκατέλειψαν το σημερινό σκέλος ύστερα από έξοδο στη «Θήβα 1», και αργότερα οι Δημήτρης Ψύλλος-Κώστας Κόντος, που προδόθηκαν από την τουρμπίνα του δικού τους Mitsubishi Lancer EVO X στους πρώτους «Βωξίτες». Πάντως, τα δύο κορυφαία πληρώματα θα εκκινήσουν και πάλι στο αυριανό σκέλος, όπου το ενδιαφέρον θα είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς στους ήδη συμμετέχοντες σε όλο τον αγώνα θα προστεθούν τα υπόλοιπα 19 πληρώματα για τη μάχη που θα δοθεί στο πρώτο loop ειδικών στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Η σιμερινή ημέρα, που θεωρείται από τους οδηγούς και η πιο δύσκολη του αγώνα, περιλαμβάνει συνολικά 8 ειδικές διαδρομές (4 επαναλαμβανόμενες), συνολικού μήκους 149 χιλιομέτρων, με τη δράση να ξεκινά στις 08:38 στην ε.δ. «Κλένια-Μυκήνες 1».

Δείτε τα αποτελέσματα του 2ου σκέλους: 
http://www.acropolisrally.gr/GR/2012/
από http://www.cityauto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου