Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εκθεση γελοιογραφίας - Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου



Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μαθητές μέσα από τη ματιά του βραβευμένου σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη. Παρουσίαση του προγράμματος της educartoon και εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας:
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, 7.00 μ.μ.
Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2011 – 22 Ιανουαρίου 2012...

Η ομάδα της educartoon παρουσιάζει την πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης που σχεδίασε για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση σωστής οδικής κουλτούρας των αυριανών οδηγών.

Η καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος συνίσταται στα μέσα που χρησιμοποιεί: Τη γελοιογραφία, το σκίτσο, τα animated spots, εργαλεία που στα χέρια των εκπαιδευτικών γίνονται το «μαγικό ραβδάκι» που θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, θα τους εξάψει τη φαντασία και θα κάνει τη γνώση παιχνίδι και βίωμα. Η γελοιογραφία είναι τέχνη, ψυχαγωγική, εύστοχη, επίκαιρη. Διηγείται ιστορίες, μεταφέρει μηνύματα και μιλάει με οξυδέρκεια στη γλώσσα των παιδιών.

Ο βραβευμένος σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης προσφέρει το κατάλληλο υλικό: Σκίτσο καθαρό, έντονα χρώματα και πηγαίο χιούμορ στις γελοιογραφίες του που γίνονται και διδακτικές. Προβληματίζει για λανθασμένες πρακτικές στην οδήγηση, ευαισθητοποιεί για σωστή οδική συμπεριφορά θίγοντας θέματα όπως το αλκοόλ στην οδήγηση, τη ζώνη ασφαλείας, τη χρήση των κινητών στην οδήγηση, το σεβασμό στον πεζό.

Οι καταρτισμένοι συνεργάτες της educartoon (εκπαιδευτικοί, συγκοινωνιολόγοι, πανεπιστημιακοί κ.ά) επενδύουν τις γελοιογραφίες με κείμενο: Τεκμηριώνουν επιστημονικά και διαμορφώνουν προτάσεις για το εκπαιδευτικό υλικό που θα αποτελέσει τον οδηγό του παιδαγωγού στην τάξη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα 25 πρωτότυπα έργα του Μιχάλη Κουντούρη.

Παράλληλα θα προβάλλονται τα animated spots που ετοίμασαν ειδικά για την έκθεση φοιτητές της Σχολής Ορνεράκη.

Ταυτότητα της educartoon:

Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους καταρτισμένους στα παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά θέματα που συνεργάζονται για να προσφέρουν νέο υλικό διδασκαλίας σε ανήσυχους εκπαιδευτικούς μέσα από τη γελοιογραφία, το σκίτσο, τα κόμικς, τα animated spots. Στόχος μας είναι η προβολή της γελοιογραφίας ως διδακτικού μέσου και η συσπείρωση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών γύρω από αυτήν.

Σύντομο βιογραφικό του Μιχάλη Κουντούρη:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι πολιτικός γελοιογράφος από το 1985 έχοντας συνεργαστεί με τις εφημερίδες ΒΡΑΔΥΝΗ,ΒΗΜΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.
Από το 2005 συνεργάζεται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc.
Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες GUARDIAN και LE MONDE.
Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Πρώτο Βραβείο Ranan Lurie UN Political Cartoon Award 2008.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Υποστηρικτές του προγράμματος: Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, Σχολή Ορνεράκη

Χορηγοί επικοινωνίας: Athens Voice, Galaxy 92, ελculture.gr, The Books’ Journal

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: Γ' Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού 33 - 35 & Πατησίων, Αθήνα,τηλέφωνα: 210 8816187. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Σάββατο 12:00 - 21:00 και Κυριακή 11:00 - 18:00.
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.
Educartoon: www.educartoon.gr – Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Μάνεση, τηλ.: 6944151669

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου