Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εξοπλισμός ασφάλειας αναβάτη δικύκλου

Ελλάδα, δίκυκλο και εξοπλισμός αναβάτη.
Τρεις έννοιες που, σύμφωνα με την έρευνά μας, δυσκολεύονται να συμβιώσουν αρμονικά. Γιατί μπορεί να ξοδεύουμε μια περιουσία για τη μοτοσικλέτα των ονείρων μας, όμως όταν φτάνει η ώρα για το σωστό εξοπλισμό μας, σφυρίζουμε αδιάφορα, μουρμουρίζοντας… «ωχ, αδελφέ».

85,5% των αναβατών προτιμά full face και ανοιγόμενο κράνος.

90,9% των αναβατών οδηγεί χωρίς μπουφάν.
Κράνος εγώ; Ποτέ! 
Η μεγάλη έρευνα του Μoto Τρίτη έγινε για να διαπιστώσουμε και με αριθμούς αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας. Θέλαμε να μάθουμε σε ποιο βαθμό οι αναβάτες δηλώνουν άγνοια και σε ποιον αδιαφορία για τον προστατευτικό εξοπλισμό που θα έπρεπε να φορούν. 

Θα έπρεπε είπαμε. Δεν μιλήσαμε για υποχρέωση. Γιατί ακόμα και ο νόμος, υποχρεώνει μεν τον αναβάτη να φοράει κράνος, ρίχνοντας σωστά βάρος στο ζωτικότερο και πιο εύθραυστο σημείο του ανθρώπινου σώματος, όμως δεν κάνει τίποτα για τα υπόλοιπα. Σκεφτείτε ακόμα και την πιο απλή πτώση. Δεν χρειάζεται καν να βάλετε τη μοτοσικλέτα στην εξίσωση. Κάποιος σας σπρώχνει από πίσω και εσείς πέφτετε. Αυτόματα, τα γνωστά ανακλαστικά του Παβλόφ μπαίνουν σε λειτουργία και εσείς απλώνετε τα χέρια μπροστά για να απορροφήσουν την κρούση με το έδαφος. Φανταστείτε την ίδια σκηνή με μοτοσικλέτα. Θα θέλατε να φοράτε γάντια, είμαστε σίγουροι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αστράγαλο. Τόσο ευαίσθητος και τόσο παραμελημένος. Αν δεν μπορείτε να φοράτε ψηλές μπότες, φορέστε μποτάκια, κάθε μέρα, ψηλά μέχρι τον αστράγαλο. Για το μπουφάν δεν το συζητούμε καν. Πλευρά, σπονδυλική στήλη, κ.λπ. Κοινή λογική απαιτείται, αλλά και σωστή ενημέρωση. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Αργά ή γρήγορα, κάτι θα πάει στραβά. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα και στατιστικές στο http://www.mototriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου