Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο

 Μπήκαμε ήδη στο Φθινόπωρο,ο καιρός φόρτωσε αρκετά κι όπου να 'ναι θα 'ρθουν και τα πρωτοβρόχια.Το νερό στο οδόστρωμα μειώνει την πρόσφυση των ελαστικών κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα.Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο.

1. Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχά σας
Πάντα ελέγξτε τα λάστιχά σας πριν ξεκινήσετε. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε πάντα τα ακόλουθα βήματα συντήρησης: Έχετε πάντα τα λάστιχά σας σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα λάστιχά σας καθορίζεται από το τον κατασκευαστή του οχήματος και αναγράφεται συνήθως στο άκρο της πόρτας, στην κολώνα της πόρτας, στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο καπάκι των καυσίμων. Ο αριθμός που αναγράφεται στο πλάι του ελαστικού δεν είναι η συστηνόμενη πίεση αέρα για τα λάστιχά σας -- είναι η μέγιστη πίεση αέρα για τα λάστιχά σας. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα (στα λάστιχά σας) τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ελέγξτε το βάθος του πέλματος. Το σωστό βάθος πέλματος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ολίσθηση σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα.
2. Χαμηλώστε την ταχύτητά σας.
Καθώς πέφτει η βροχή ανακατεύεται με την σκόνη/βρωμιές και τα λάδια στο οδόστρωμα και δημιουργεί μια γλιστερή επιφάνεια που είναι τέλεια για ολισθήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ολίσθηση είναι να κόψετε ταχύτητα. Όταν οδηγείτε με μικρότερη ταχύτητα δίνεται τη δυνατότητα σε μεγαλύτερη επιφάνεια πέλματος να έρθει σε επαφή με το οδόστρωμα και συνεπώς έχετε καλύτερη πρόσφυση.
3. Πως επανέρχεστε από ένα γλίστρημα.
Ακόμα και πιο προσεκτικοί οδηγοί μπορεί να γλιστρήσουν. Εάν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει, θυμηθείτε πως δεν πρέπει να πατήσετε με δύναμη το φρένο. Μην ασκήσετε δύναμη στα φρένα εάν έχετε ένα σύστημα ABS (Σύστημα αποφυγής μπλοκαρίσματος του συστήματος πέδησης) Αντίθετα, ασκείστε σταθερή και συνεχή πίεση στα φρένα και οδηγήστε το αυτοκίνητο στην κατεύθυνση της ολίσθησης.
4. Κρατείστε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Η οδήγηση υπό βροχή απαιτεί απαλό χειρισμό των οργάνων ελέγχου του αυτοκινήτου- τιμόνι, συμπλέκτη, φρένο και γκάζι - και μεγαλύτερο περιθώριο για λάθη κι ελιγμούς (σε επικίνδυνες καταστάσεις). Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι στη βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσουν από α πεντάλ. Σκουπίστε τις σόλες των παπουτσιών στα ελαστικά ή υφασμάτινα χαλάκια του αυτοκινήτου πριν ανάψετε τη μηχανή. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα μπροστινά φανάρια, τα πίσω φώτα, τα φώτα των φρένων και τα φλας, για να διαπιστωνουν ότι λειτουργούν σωστά. Όταν φρενάρετε σε βρεγμένο οδόστρωμα η απόσταση πέδησης είναι περίπου τριπλάσια από την συνηθισμένη απόσταση πέδησης σε στεγνό δρόμο. Εφόσον χρειάζεστε μεγαλύτερη απόσταση πέδησης μέχρι να ακινητοποιηθεί το όχημα, είναι σημαντικό να μην "κολλάτε" στους μπροστινούς. Κρατήστε μία απόσταση περίπου όσο δύο αυτοκίνητα και λίγο περισσότερο ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο που βρίσκετε μπροστά σας.
5. Οδηγείστε στα ίχνη που έχει αφήσει το μπροστινό σας αυτοκίνητο.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φρένα σας. Όποτε έχετε τη δυνατότητα, κόψτε ταχύτητα απλά σηκώνοντας το πόδι σας από το γκάζι. Ανάψτε τα φώτα σας, ακόμα κι όταν ψιλοβρέχει. όχι μόνο σας βοηθούν να βλέπετε το δρόμο, αλλά βοηθούν στο να σας βλέπουν και οι άλλοι διερχόμενοι οδηγοί. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει φώτα ημέρας, θα πρέπει να τα ανάψετε, ώστε να σας βλέπουν καλύτερα τα αυτοκίνητα που είναι πίσω σας.
6. Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας.
Η οδήγηση υπό βροχή απαιτεί απαλό χειρισμό των βασικών  οργάνων ελέγχου του αυτοκινήτου- τιμόνι, συμπλέκτη, φρένο και γκάζι - και μεγαλύτερο περιθώριο για λάθη κι ελιγμούς (σε επικίνδυνες καταστάσεις). Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι στη βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσουν από α πεντάλ. Σκουπίστε τις σόλες των παπουτσιών στα ελαστικά ή υφασμάτινα χαλάκια του αυτοκινήτου πριν ανάψετε τη μηχανή. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα μπροστινά φανάρια, τα πίσω φώτα, τα φώτα των φρένων και τα φλας, για να διαπιστώνουν ότι λειτουργούν σωστά.
7. Μάθετε πώς να αποφεύγετε και να αντιμετωπίζετε την υδρολίσθηση.
Η υδρολίσθηση είναι ένα φαινόμενο που συβαίνει όταν το νερό στους μπορστινούς τροχούς συγκεντρώνεται κι αποκτά μεγαλύτερο όγκο από το νερό που μπορούν να εκκενώσουν τα ελαστικά με την πίεση του βάρους του αυτοκινήτου. Η πίεση του νερού αναγκάζει το αυτοκίνητό σας να ανασηκωθεί κα να γλιστρήσει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου. Όταν συμβεί αυτό, το αυτοκίνητό σας μπορεί να μην έχει καμία επαφή με το οδόστρωμα και κινδυνεύτε να αρχίσετε να γλιστράται ή να βγείτε από τη λωρίδα κυκλοφορίας που βρίσκετστε ή ακόμα και τελείως εκτός δρόμου. Για να αποφύγετε το φαινόμενο της υδρολίσθησης, θα πρέπει να έχετε τα ελαστικά σας πάντα σωστά φουσκωμένα, να προσέχετε ότι το πέλαμα είναι σε καλή κατάσταση και να αντικαθιστάται τα ελαστικά σας όταν είναι απαραίτητο, καθως και να χαμηλώνετε ταχύτητα όταν οι δρόμοι είναι βρεγμένοι και να αποφεύγετε τις γεμάτες νερό λακούβες. Προσπαθήστε να οδηγείτε πάνω στα χνάρια που αφήνουν τα προπορευόμενα οχήματα.
8. Εάν η βροχή γίνει πολύ δυνατή, σταματήστε!
Στη δυνατή βροχή, οι καθαριστήρες (λάστιχα μάκτρων)του ανεμοθώρακα μπορεί να μην καταφέρουν να εκκενώσουν όλο τον όγκο του νερού, αφήνοντας μία συνεχή κουρτίνα νερού να τρέχει πάνω στο τζάμι. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη που δεν βλέπετε τα άκρα του δρόμου ή τα άλλα οχήματα σε ασφαλή απόσταση, τότε είναι η στιγμή να βγείτε στην άκρη του δρόμου και να περιμένετε τη βροχή να κοπάσει. Είναι καλύτερο να σταματάτε στους κανονικούς σταθμούς ανάπαυσης ή άλλους προστατευμένους χώρους. Εάν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη επιλογή που έχετε, τότε πηγαίνετε όσο πιο πολύ στην άκρη μπορείτε και περιμένετε μέχρι να περάσει η καταιγίδα. Αφήστε τα φώτα σας αναμμένα και ανάψτε τα αλάρμ για να ειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.
9. Οι πρώτες βροχές κάνουν τον δρόμο ακόμα πιο γλιστερό.
Οι πρώτες βροχές πάντα κάνουν τον δρόμο πιο δύσκολο στο οδήγημα, καθώς η λάσπη και τα λάδια που ήταν στο στεγνό οδόστρωμα ανακατεύονται με το νερό και δημιουργούν ένα μάλλον γλιστερό στρώμα. Είναι πιθανόν οι οδηγοί να αισθανθούν ότι δεν έχουν καλό έλεγχο του αυτοκινήτου και τους επισημαίνουμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πρώτο μισάωρο της βροχής.
10. Ο καιρός με συννεφιά μειώνει την ορατότητα.
Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσπερνάτε άλλα οχήματα.
11. Εάν διασχίσετε λιμνάζοντα νερά με το αυτοκίνητο, μετά στεγνώστε τα φρένα σας.
Εάν οδηγήσατε μέσα από λιμνάζοντα νερά που είναι αρκετά βαθιά για να βραχούν οι σιαγώνες των φρένων, τότε ασκείστε δύναμη απαλά στα φρένα για να στεγνώσετε.
12. Μην οδηγείτε όταν είστε κουρασμένοι.
Σταματάτε τουλάχιστον κάθε δύο-τρεις ώρες ή κάθε εκατό χιλιόμετρα για να ξεκουραστείτε.
13.Οι πεζοί είναι εκτεθεμένοι στη βροχή.
Γι' αυτό τους παραχωρούμε προτεραιότητα και προσέχουμε να μην τους καταβρέχουμε με τα νερά που πετάγονται από τους τροχούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου